Антонио се разделя с "Чардафон" навръх July Morning

Топ новина! S-tezateli-i-tren-ori-pochetoha-antonio
Сътезатели и треньори почетоха Антонио
Младият наставник, донесъл 22 купи на клуба, преминава в плевенския "Спартак"

Емблематичната July morning Антонио Станков ще чуе в Плевен. Един от най-успешните треньори в новата ера на баскетболния „Чардафон“ реши да продължи кариерата си в тамошния „Спартак“. За родения във Видин млад специалист дестинацията не е непозната – завършил е спортното училище в Плевен, играл е за юношеските формации на местния тим, в който ще се завърне вече в ролята на наставник. И то с имиджа на успешен, заработен в шестте години в „Чардафон“, в който пое мисията да възроди мъжкия баскетбол.
    22 купи оставя във витрината на габровския клуб Антонио. В личната, към медалите, ще добави и наградата за треньор номер едно на Габрово за 2020 г. Плюс два приза за принос в развитието на спорта в Дряново. За Трявна вероятно престои, защото под негово ръководство юноши на „Чардафон“, заедно с тревненски момчета, през последния сезон играха в ББЛ „Б група Център“ от името на „Зограф“.
    Първият досег с габровския клуб бе през 2012-та, когато бе част от набързо сформирания от Владо Искров младежки тим. Записа 3 мача, от общо 85-те, които по-късно изигра за „Чардафон“.  1435 точки, 180 тройки, 371 борби, 326 асистенции – са част от статистическия принос на състезателя Антонио за развитие на габровския баскетбол. Като треньор между 2016-та и 2023-та записа 349 мача, в които удържа 153 победи. Но най-големият успех, който оставя Антонио Станков след себе си, е любовта на състезателите му. В пълна мяра те му я демонстрираха на заключителната тренировка вчера в „Орловец“, в която се включиха момчета от всички възрастови групи, с които той е работил. Е, в нея имаше малко пот.

Забивка

Имаше и опити за фалшификации, но компетентното жури своевременно ги санкционира


Затова пък имаше много шеги, закачки, надигравания, забавления. Естествено, кулминацията бе състезанието по забивки, което не излъчи победител – лаврите си поделиха двамата най-високи баскетболисти на „Чардафон“ – Боримир Алексиев и Мартин Миланов.
    За Плевен, освен медалите, Антонио ще отнесе и Почетен плакет, връчен му от клубното ръководство:

"На Антонио Станков за любовта му към играта, за годините, отдадени на “Чардафон”, за амбицията му да възпитава и да вгради шампионски дух в своите състезатели, за спечелените купи, за децата, на които откри вълшебството на  баскетбола! Завинаги част от „Чардафон“!” 
    Разбира се, на плакета бе изписан и слоганът на клуба, който може да се приеме и като жизнено кредо, и като напътствие - 
“Важен е пътят, не целта!”
    Прецизен към детайлите, Антонио бе намерил начин да се пребори с вълнението - не заложи на импровизацията, а изчете внимателно обмислените думи, които искаше да остави в Габрово:
    „Изминаха близо седем години от първата ми тренировка като треньор в Габрово на деца. Помня всеки момент. Винаги съм работил с много желание, мотивация, хъс и енергия, които съм се опитвал да предам на моите състезатели, на всички, които имат допир с мен като треньор. Аз съм максималист и изисквам страшно много от един състезател. Всеки, който ме познава, знае, че държа много на дисциплината и реда, защото съм убеден, че те са много важни за израстването на един спортист.
    С ръка на сърцето смея да твърдя, че винаги съм давал всичко от себе си за всяко дете и на всяка тренировка. Успехите, радостта в очите на моите възпитаници, вярата, че могат още и още – те са отплата за моята работа.
    Днес, признавам, съм малко емоционален, защото се връщам в спомените си в годините назад. Връщам се към онова лято на 2016-та, когато Габрово ме посрещна. Посрещнаха ме хора, които не само ми подадоха ръка, подкрепиха и ме насърчиха. Те станаха мои приятели. Без тях днес аз нямаше да съм това, което съм като треньор.
    Благодаря на хората, които ме поканиха, на „виновниците” да дойда в Габрово – семейство Анита и Виктор Крушеви. Те знаят най-добре през какво преминахме и колко усилия вложихме да направим така, че "Чардафон" да е фактор в региона - и в мъжка, и в женска част. И не само. От 80 за 2 години трениращите баскетбол деца в Габрово станаха над 400. Това става с много любов и труд. 
    Благодаря на нашия шеф Иван Господинов, който даде шанс на един млад треньор и ми гласува доверие. Той видя в мен тази енергия и желание, за което му благодаря! Сега се радвам, че след мен оставям двама нови, доста млади, колеги, които искат да се развиват и да помагат на "Чардафон". 
    Благодаря на всички родители, на всички състезатели и фенове на „Чардафон”, благодаря за помощта на кмета Таня Христова и община Габрово и на всички хора, които повярваха в мен и клуба, с чиито усилия заедно успяхме да превърнем „Чардафон” в едно голямо и сплотено семейство. 
    Благодаря на съпругата си Глория, на семейството ми, които винаги са ме подкрепяли, макар че пропусках важни моменти, не им отделях вниманието, което заслужават. Благодаря им затова, че бяха до мен, защото знаят колко важна за мен е треньорската работа, децата, емблемата…
    И не на последно място искам да благодаря на община Дряново и всички родители, че повярваха в мен и дадоха шанс на едно младо момче да развие любимата игра баскетбол и да запалим толкова много деца в този град и да се обединим заедно в името на тези деца. 
    Дойде време, в което заедно с моето семейство и аз като треньор, трябва да продължим напред. За съжаление, не винаги нещата стават така, както си ги представяме и искаме, но когато настъпи раздяла, е хубаво да помним само хубавите моменти. 
    А „Чардафон”, Габрово, децата и прекрасните спомени – те винаги ще бъдат част от мен. Независимо кога и къде животът ни разпилява, аз вярвам, че приятелството, което създадохме, ще остане все така силно, а любовта към баскетболната топка отново ще ни събира.
    Благодаря, „Чардафон”, благодаря, Габрово!“
    Като в истински трилър, оказа се, че вълнуващите думи на Антонио не са кулминацията на вечерта. Имаше още един финал - личното писмо до Антонио на кмета Таня Христова. "Мислех, че той трябва да си го прочете сам" - сподели Галина Витанова, началник отдел "Протокол и връзки с обществеността" в Община Габрово, но и майка на Николай Георгиев, състезател на Антонио Станков, а вече и съдия по баскетбол.  Тя обаче се подчини на молбата на присъстващите и през сълзи прочете  това, което Таня Христова бе написала: Галина Витанова:  

Галя Витанова
    „Скъпи Антонио,
    Приеми моите най-искрени благодарности за това, че избра Габрово за началото своята треньорска кариера. Сигурна съм, че част от теб ще остане тук – в географското сърце на България, точно както твоята любов към баскетбола вече живее с сърцата на децата и младите хора, които имаха привилегията да бъдеш техен треньор и приятел
Габрово ше запомни твоя талант, отговорност, амбиция, воля за победа и смели мечти. Бъди сигурен, че Антонио Станков остави трайна следа в нашата общност и в развитието на габровския баскетбол. Благодаря ти, че през тези няколко години не се огъна пред трудностите и предизвикателствата, пред които неведнъж беше изправен. Тук оставяш едно огромно семейство от приятели, родители и деца, за чието израстване имаш особен принос. Благодаря ти, че не спираше да им повтаряш, че трябва да имат големи мечти и че баскетболът може да ги направи добри хора. Точно затова мисля казват, че тази игра е велика, нали? Благодаря ти!
    Където и да те отведе стремежът кьм развитие, успявай като габровец – с любов, труд и постоянство!  
    На добър час и продължавай да мечтаеш!“

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни