Франция пусна пощенска марка за Кристо и Жан-Клод

Препоръчана! <p>Стефан Явашев, брат на Кристо и член на “Нашето ПО-ГОЛЯМО
Франция пусна пощенска марка з
Стефан Явашев, брат на Кристо и член на “Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово”, изпрати до сдружението копие от юбилейната пощенска марка за Кристо и съпругата му Жан-Клод, която бе пусната от Френските пощи по случай рождения ден на двойката - двамата

Стефан Явашев, брат на Кристо и член на “Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово”, изпрати до сдружението копие от юбилейната пощенска марка за Кристо и съпругата му Жан-Клод, която бе пусната от Френските пощи по случай рождения ден на двойката - двамата са родени в един ден и в един и същи час - на 13.06.1935 г., той - в Габрово, тя в Казабланка.

Марката представлява снимка на емблематичния проект на Кристо и Жан-Клод “Опакования Пон Ньоф”, най-стария мост в Париж, и печат на двойката художници. Под подписите им пише: “Ден първи, 13 юни 2009, Париж”.

Юбилейната пощенска емисия, отпечатана от Пощата на Франция, бе представена точно на рождения ден на семейството в Музея на Френския монетен двор в Париж Марката е в обръщение от 15 юни.

Според Стефан Явашев това събитие е част от кампанията за набиране на средства за следващия проект на 74-годишния авангардист и съпругата му - “Over the River” (“Над реката”) - инсталация от платна, които ще покрият р. Арканзас в щата Колорадо, САЩ. Очаква се да го видим през 2010 г.

От година и половина сдружение “Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово” работи за изграждането на Център за модерно изкуство в Габрово, което да носи името на един от най-бележитите, авангардни и мащабни творци - Кристо. Самият художник даде съгласието си да даде име на Центъра и да изпрати голям брой подписани творби, които пълно да представят творчеството им с Жан-Клод. Двамата поискаха архитектурни чертежи на галерията, за да съобразят инсталациите си с нея.



За съжаление, общинските съветници не намериха време да решат казуса за имотите на Явашеви. Става въпрос за сградата на действащото училище “Никола Войновски”, която е наследствен имот на фамилията Явашеви и им бе реституирана през 1992 г.

След като 10 години я владееха пълноправно, държавата намери начин да им я национализара втори път, а братята Явашеви заведоха дело в Страсбург. Въпреки че се води за собственик, габровската Община все още изисква данъците и таксата смет на въпросния имот да се плащат от Явашеви.

Ще напомним, че третият брат е големият театрален и киноартист Анани Явашев. Така габровският Общински съвет, който допусна да се закрие емблематичният за града Текстилен техникум - строен далеч след 9 септември, повече от 10 години няма смелост да реши забъркания от областна и общинска управа и съдебна власт казус - градената от бащата на Христо, Стефан и Анани - Владимир, фабрика “Химия и индустрия” и днес е почти в първоначалния си вид. Затова пък Габрово си остава единственият град, който води съдебен спор със свой Почетен, а и най-прочут, гражданин - званието бе присъдено на Кристо през 1997 година.

Това стана по време на тържествено заседание на местния Общински съвет за Деня на Габрово в присъствието на двамата му братя Анани и Стефан Явашеви.

И докато габровските общински съветници все още не могат да разберат какво ще спечели градът от марката “Кристо”, англичаните го включиха сред 200-те най-гениални творци на XX век. Над 1,4 млн. души от цял свят са участвали във вота, организиран от лондонския “Таймс”. Христо Явашев - Кристо и Жан-Клод са на 119-о място. Класацията водят Пабло Пикасо, Пол Сезан и Густав Климт. Кристо е единственият българин в престижната класация.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Cristo

Към началото

Следвай ни